Operation för ålderssynhet

RLE
Refractive Lens Exchange

RLE står för Refractive Lens Exchange, men kan även kallas CLE som är en förkortning för Clear Lens Extraction. En RLE-behandling sker inne i ögat och tar bort översynthet eller närsynthet. Personer med astigmatis (brytninsfel) kan också behandlas.
Med RLE byter man ut den naturliga linsen i ögat mot en konstgjord lins som får sitta kvar resten av livet. Operatiosförloppet är det samma som vid en gråstarrsoperation. Direkt efter en RLE-behandling kan du leva som vanligt. Du kan till exempel läsa, titta på tv och vara ute. Om din syn inte är alltför suddig de första dagarna behöver du inte vara sjukskriven efter din RLE-behandling. Detta gäller för de flesta men det är oerhört viktigt att du följer alla instruktioner och är noggrann med efterkontrollerna. I vissa fall kan du uppleva ”halos” vilket är reflexer runt ljuskällor. En del upplever också försämrat mörkerseende men detta försvinner oftast med tiden.

Det finns flera olika metoder inom RLE, exempelvis med multifokal lins och monofokal lins. För att behandla ålderssynthet används multifokala linser (flerstyrkelinser), vilket skapar seende både på långt och på nära håll. Det kan ta lite tid innan hjärnan vant sig vid det nya seendet, men därefter ser du bra. Oftast behandlas båda ögonen samtidigt, men om man vill ta ett öga i taget bör den andra behandlingen ske efter ca 1–3 veckor. Den andra metoden, med monofokala linser (enstryrkelinser), korrigerar enbart synen på långt håll, dvs. översynthet och närsynthet. Du kommer fortfarande att behöva läsglasögon, men får bra syn på långt håll.